Skattemelding og årsregnskap

Årsoppgjør for ENK - sjekkliste

Enda et regnskapsår er over, og det er tid for årsavslutning. Er du usikker på hvor du skal starte og hva du må tenke på? Her kommer en enkel sjekkliste for deg som driver enkeltpersonforetak (ENK).

Årsoppgjøret kan være vanskelig, og forskjellig fra ENK til ENK avhengig av hva slags virksomhet du driver med. Det er anbefalt at du snakker med en regnskapsfører hvis du er usikker på hva du skal gjøre.

Trinn 1: Regnskapssystemet

I regnskapssystemet, sjekk at du har:

• Sendt ut alle kundefakturaer
  • Registrert alle regninger og utgifter som tilhører året som skal avsluttes
  • Registrert alle eiendeler
  • Lukket alle mva-perioder dersom foretaket ditt er mva-pliktig
  • Avstemt alle bankkontoer, og sjekke at utgående saldo på bankkontoen 31.12 stemmer overens med kontoutskriften din

Hvis alle punktene ovenfor er sjekket og alle avvik/feil er rettet, kan du låse regnskapet for dette året i innstillingene dine.

Trinn 2: Lås regnskapsåret i regnskapssystemet

1. Gå til “Innstillinger”
  2. Klikk på “Selskap”
  3. I feltet “Lås regnskapet frem til” så legger du inn 31.12.20XX
  4. Klikk “Lagre”

Nå er regnskapet ditt frem til denne datoen låst, og du kan ikke lenger bokføre noe i regnskapet ditt før denne datoen. Hvis du i etterkant har behov for å gjenåpne regnskapet kan du gjøre det ved å flytte datoen tilbake i tid.

Trinn 3: Innlevering av personlig skattemelding

Les mer om personlig innlevering hos skatteetaten. Det er anbefalt å få veiledning fra en regnskapsfører om du trenger hjelp til å fylle ut og levere denne.

Trinn 4: Innlevering av næringsmeldingen

Næringsdrivende skal i tillegg til sin skattemelding levere en næringsoppgave, og du blir bedt om å velge næringsoppgave første gang du åpner skattemeldingen. Gå til Skatteetatens side og bla ned ned til seksjonen “Næringsoppgave”.

Det er anbefalt å få veiledning fra en regnskapsfører om du trenger hjelp til å fylle ut og levere denne.

ENK må vanligvis ikke sende inn årsregnskap til Brønnøysundregistrene, men det finnes noen unntak. Sjekk her om ditt ENK må levere årsregnskapet hos Brønnøysundregistrene.