Start Aksjeselskap i Brønnøysund: Guide for etablering av AS

Ben Fischer

Tar ca 11 minutter å lese

Digitaliseringen gjør at det blir stadig enklere å starte aksjeselskap. Kravet til aksjekapital er ikke spesielt høyt, og du trenger ikke kaste bort tid og penger på å få hjelp til etableringen.

Raskeste måte å starte AS på

Vi anbefaler at du tar Snarveien når du skal starte AS. Vår gratistjeneste forenkler og effektiviserer prosessen med å stifte selskapet og registrere det i Brønnøysund (Foretaksregisteret). Sjansene for å gjøre feil reduseres kraftig, og du sparer garantert en god del tid.

Hvis du heller vil gjøre alt selv på gamlemåten kan du lese videre.

De neste avsnittene er en steg-for-steg-beskrivelse av hvordan du selv stifter og registrerer et aksjeselskap i Brønnøysund via Altinn.

Registrere aksjeselskap i Brønnøysund i tre trinn

I videoen får du en kort innføring i det grunnleggende ved å stifte selskap, og hva et [stiftelsesdokument](/ordboken/stiftelsesdokument) må inneholde.

Prosessen med å starte AS kan deles inn i tre trinn som må tas i rekkefølge.

  1. Stifte aksjeselskapet i Altinn
  2. Etablere bedriftskonto og sette inn aksjekapital
  3. Registrere aksjeselskapet i Foretaksregisteret i Brønnøysund

Som du ser er det to formelle prosesser du må igjennom - stiftelse av selskapet som du gjør først, og registreringen i Foretaksregisteret som du gjør til slutt.

Det å skaffe seg en bedriftskonto gjøres mellom disse to trinnene. Årsaken er at banken må bekrefte at aksjekapitalen er innbetalt på bedriftskontoen før selskapet kan registreres.

Vi forklarer underveis hva du må ha gjøre og hva du må ha klart på forhånd.

Les også avsnittene som kommer etter beskrivelsen. Der kan du blant annet sette deg inn i kostnadene og tiden det tar å starte AS. Vi forklarer også hva såkalte hylleselskap er, hvordan du starter NUF og hvordan du starter et holdingselskap.

Trinn 1 - Stifte AS i Altinn

Det første som skjer når du skal starte aksjeselskap er at du oppretter et stiftelsesdokument. Hele prosessen tar omtrent 10 til 15 minutter, så fremt du har alt klart før du starter. Les deg gjennom de 7 stegene, så ser du hvilken informasjon som må oppgis.

➤➤ Skjema for å stifte AS i Altinn

Skjemaet for å stifte AS er ganske selvforklarende, men du bør ha tenkt igjennom og skrevet ned noe av informasjonen du skal oppgi.

#1 – Velg navn og formål for aksjeselskapet

På førstesiden i skjemaet velger du navn på aksjeselskapet. Du oppgir også hva slags virksomhet selskapet ditt skal drive med. Dette siste brukes til å bestemme hvilken næringskode som skal brukes for selskapet ditt.

Navn på AS:

#2 Navn på stiftere

Neste steg er å oppgi navn på de som stifter selskapet, samt hvor mange aksjer hver stifter skal tegne.

Hvis du skal starte AS alene og vil gjøre dette enkelt, velger du for eksempel 1000 som antall aksjer, og 30 kroner som aksjens pålydende. Da er den totale aksjekapitalen 30 000 kroner, som også er minimum.

#3 Aksjekapital

Her oppgir du hvor mye den totale aksjekapitalen skal være. Husk at summen bør korrespondere med det du oppga på forrige side.

Fristen for innbetaling kan du sette til å være mange måneder frem i tid dersom du skal starte AS alene. Da trenger du ikke gjøre endringer hvis banken er treg med å dokumentere at aksjekapitalen er innbetalt.

#4 Stiftelsesutgifter

De fleste velger å krysse av for at selskapet skal betale stiftelsesutgiftene. Merk deg at dette er gebyret for det som kommer senere, nemlig registreringen i Foretaksregisteret. Det er ingen andre gebyr eller utgifter som skal betales.

#5 Styret

Alle AS må ha et styre, men dette kan du gjøre enkelt om du er alene om å starte aksjeselskapet. Hvis du oppgir kun ditt eget fødselsnummer og etternavn, blir du automatisk både styreleder og hele generalforsamlingen.

De fleste småbedrifter har ikke bruk for revisor, og heller ikke revisjonsplikt. Unntakene finnes imidlertid. Altinn har en god forklaring på hvem som er pålagt å ha revisor.

#6 Vedtekter

Med mindre du legger til noe, blir vedtektene det du oppga som navn på selskapet, aksjekapital og aksjens pålydende, samt beskrivelse av selskapets virksomhet. Les mer her om kravene til vedtekter i aksjeselskap.

#7 Signering

Det siste du gjør er å velge hvordan du skal kontaktes når Altinn melder fra om at stiftelsesdokumentet er signert.

Deretter må du kontrollere at alt du oppga stemmer, før du til slutt sender inn skjemaet.

Brønnøysundregistrene sender melding til innboksen din i Altinn når firmaet er registrert.

Trinn 2 - Etablere bedriftskonto og sette inn aksjekapital

For å starte AS må du ha minimum 30 000 kroner i aksjekapital. Summen skal settes inn på en bedriftskonto som etableres i selskapets navn. Når dette er gjort må banken gi deg en skriftlig bekreftelse på at innbetalingen er utført. Deretter skal dokumentasjonen legges ved når du registrerer selskapet i Foretaksregisteret.

Utfordringen her er at de tregeste bankene kan komme til å bruke mer enn 10 uker på å etablere kundeforholdet. De mest effektive bruker som regel en dag eller to. Med andre ord bør du velge riktig bank.

➤➤ Her finner du ut hvilken bank som passer best for småbedrifter.

  1. Be banken om å opprette en bedriftskonto for aksjeselskapet og sett inn aksjekapitalen.
  2. Sørg for å få dokumentasjon fra banken på at aksjekapitalen er innbetalt.
  3. Så snart du har dokumentasjonen kan du registrere selskapet i Foretaksregisteret.

Dette blir den vanlige driftskontoen du bruker når selskapet blir operativt. Etter at du er i gang kan du be banken også opprette en skattetrekkskonto dersom selskapet ditt skal utbetale lønn.

Trinn 3 - Registrere aksjeselskapet i Foretaksregisteret

Brønnøysundregistrene sender deg en melding i Altinn så snart stiftelsen av selskapet er godkjent. I meldingen er det en lenke til Samordnet registreringsmelding som brukes til blant annet registrering i Foretaksregisteret.

Husk at du må registrere selskapet i Foretaksregisteret senest 3 måneder etter at stiftelsesdokumentet ble signert.

Informasjonen du må oppgi når du registrerer selskapet er for det meste det samme som da du stiftet det. Det viktigste du må huske på er å få med vedleggene.

Registreringen i Foretaksregisteret er litt mer knotete og omfattende enn stiftelsen, men heldigvis er mye av informasjonen som skal oppgis den samme.

Dette er informasjonen du trenger til skjemaet:

  1. Aksjeselskapets navn og adresse.
  2. E-postadresse og telefonnummer der selskapet kan kontaktes av offentlige myndigheter.
  3. Selskapets vedtekter og beskrivelse av aktiviteten selskapet skal utføre.
  4. Dato for stiftelse av selskapet og dato for når vedtektene ble vedtatt. Ansatte.
  5. Andre opplysninger om selskapet (fusjon, fisjon, finansforetak, konsern).
  6. Aksjekapital.
  7. Daglig leder, forretningsfører og kontaktperson.
  8. Styret.
  9. Revisjon.
  10. Regnskapsfører.
  11. Signaturrett.
  12. Prokura.
  13. Underenhet.
  14. Betalinga av registreringsgebyr.
  15. Varsel for signering.
  16. Godkjenn sammendrag til slutt.

Husk å få med vedleggene:

  • Stiftelsedokument
  • Selskapets vedtekter
  • Bekreftelse på innbetalt aksjekapital

Organisasjonsnummer og firmaattest

Organisasjonsnummeret til aksjeselskapet ditt får du som regel et par dager etter at selskapet ble registrert. Meldingen kommer i innboksen i Altinn.

Firmaattesten er vanligvis tilgjengelig hos Altinn et døgn etter at du fikk organisasjonsnummeret.

Hvor mye koster det å starte aksjeselskap?

Kostnadene for å starte AS vil bli lave hvis du ikke bruker eksterne ressurser, for eksempel en advokat. Den eneste reelle utgiften er det du må betale for å få selskapet registrert i Foretaksregisteret.

Registreringsgebyr Foretaksregisteret 2022:

  • Elektronisk registrering – 5 570 kroner
  • Registrering papirskjema – 6 797 kroner

Du må også fremskaffe minimum 30 000 kroner i aksjekapital, men denne summer er ikke en kostnad. Så snart selskapet er registrert vil de innskutte midlene være disponible.

Husk at aksjekapitalen tilhører selskapet. Pengene kan ikke tas ut av eieren til privat bruk.

Hvor lang tid tar det å starte selskapet?

Som du kan lese mer om lenger ned er det mulig å starte et AS på dagen dersom du kjøper et såkalt hylleselskap. Hvis du starter aksjeselskapet selv vil det ofte ta omtrent to til tre uker, så lenge alt går som det skal.

Det er to potensielle flaskehalser som bestemmer hvor lang tid etableringen tar:

  • Etablering av bedriftskonto og dokumentasjon på innbetalt aksjekapital: Kan gå på dagen, men velger du feil bank kan dette ta mer enn to måneder.
  • Saksbehandling i Brønnøysundregistrene: Tidsbruken avhenger av saksmengden. Per desember 2022 opplyser registrene selv at de starter saksbehandlingen av nye etableringer omtrent 10 dager etter at de mottok saken.

Her kan du sjekke saksbehandlingstiden i Brønnøysundregistrene.

Starte AS eller starte ENK?

Det er en rekke fordeler med et AS fremfor et enkeltpersonforetak, men dette går begge veier. Et ENK kan blant annet egne seg bedre hvis virksomheten din kun er en biinntekt ved siden av annen jobb. Du kan alltids endre selskapsform senere dersom du får behov for det.

Sett deg nøye inn i forskjellene mellom selskapsformene før du velger. Les gjerne vår guide for de som skal starte ENK.

Starte holdingselskap

De fleste holdingselskap er vanlige aksjeselskap, men du kan også bruke et NUF. Holdingselskapet bør imidlertid ikke opprettes som et ANS eller DA, fordi da blir du som eier skattlagt privat dersom selskapet går med overskudd.

Prosessen i Altinn med å starte holdingselskapet er identisk med det å starte et AS.

Du kan selvsagt starte også et holdingselskap med Snarveien vår!

Starte AS eller NUF?

NUF er forkortelsen for Norskregistrert Utenlandsk Foretak. For å opprette et NUF må du allerede ha et selskap registrert i utlandet. Ditt nye NUF blir da en filial som altså vil ligge i Norge.

Det er diskutabelt om det finnes noen fordeler med NUF, annet enn at du slipper minstekravet til aksjekapital. Siden dette kravet i dag er på kun 30 000 kroner, er populariteten til selskapsformen ikke like stor som før.

Ulemper med NUF:

  • Du må registrere et selskap i utlandet, med de kostnader dette medfører.
  • Vedlikehold av hovedselskapet i utlandet vil koste deg penger.
  • Du får rapporteringsplikt for både hovedselskapet (i utlandet) og filialen (NUF i Norge).
  • Banker, leverandører og kunder kan oppfatte et NUF som mindre seriøst enn et AS.

Slik registrerer du et NUF

Et Norskregistrert Utenlandsk Foretak (NUF) kan ikke registreres elektronisk. Det hele gjøres i stedet på papirskjemaet samordnet registermelding for norskregistrert utenlandsk foretak.

Registrere NUF steg for steg:

  1. Gå til Brønnøysundregistrenes side for registrering av NUF.
  2. Last ned skjema og fyll ut i henhold til veiledningen du finner på samme side.
  3. Registrer selskapet ved å sende inn skjemaet til Enhetsregisteret.
  4. Hvis ditt NUF skal drive næringsvirksomhet må du også sende inn skjemaet til Foretaksregisteret.
  5. Send inn registreringsbevis for hovedselskapet som vedlegg. Dette må du få fra registreringsmyndighetene i det landet hovedselskapet ditt er opprettet.

Kostnader for registrering av NUF:

  • Registrering i enhetsregisteret – Gratis
  • Registrering i Foretaksregisteret – 2 832 kroner

Starte AS selv eller kjøpe et hylleselskap?

Det finnes firma i Norge som selger såkalte hylleselskap. Dette er ferdig registrerte AS som du kan kjøpe og overta på dagen.

En vanlig pris for et hylleselskap er omtrent 10 000 kroner. I praksis vil dette si at du egentlig betaler i overkant av 4 000 kroner. Dette fordi hylleselskapet har allerede betalt gebyret for registreringen i Foretaksregisteret.

Du kan spare litt tid på å kjøpe hylleselskap, men vær klar over at du uansett må skaffe en bedriftskonto selv. Den biten er som vi har forklart en av de to potensielle flaskehalsene. Er du uheldig med banken risikerer du å bruke mer tid på et hylleselskap enn det du ville gjort ved å starte selskapet selv.

Regnskap og rapportering når du starter AS

Alle aksjeselskap er regnskapspliktige og må rapportere ulike forhold til myndighetene.

Dette må du sende inn:

  • Selskapets skattemelding – Leveres elektronisk til Skatteetaten innen 31. mai.
  • Årsregnskap – Leveres elektronisk til Regnskapsregisteret (via Altinn) senest 6 måneder etter regnskapsårets slutt.
  • Aksjonærregisteroppgave – Alle AS må sende oversikt over hvem som eier aksjer i selskapet. Fristen er 31. januar.

Andre aktuelle rapporter for et AS:

Se video fra Skatteetaten – Innføring i rapporteringsplikt:

I dag er det heldigvis få problemer for småbedrifter å sysle bokføring og rapportering. Skybaserte og selvlærende regnskapsprogram gjør jobben enklere og mer presis. Dermed kan de fleste spare en god del penger som ellers ville gått til en ekstern regnskapsfører.

Oppstart & Etablering

Tips og triks om det å starte opp

Markedsføring, salg og vekst

Du må selge for å tjene penger

Regnskap & Rapportering

Før regnskap og myndighetsrapportering effektivt

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer