Lønn

Statlig statistikkføring og yrkeskode

Dette er en artikkel for deg som ønsker å forstå mer hva “Statlig statistikkføring” betyr i lønnsmodulen, og hvordan du velger riktig yrkeskode for dine ansatte.

Hva er statlig statistikkføring og yrkeskode?

Når du legger til en ny ansatt i regnskapssystemet vil du legge merke til at du må velge en yrkeskode for statlig statistikkføring. Grunnen til at du må velge yrkeskode er fordi dette skal leveres til Skatteetaten i a-meldingen. Formålet med innrapportering er for at Statistisk Sentralbyrå (SSB) kan føre statistikk på alle som får lønn i Norge. Yrkeskodene er hentet fra SSB yrkeskatalog.

Det er obligatorisk å velge en yrkeskode på alle ansatte.

Hvordan velge riktig yrkeskode

Du velger yrkeskode basert på hvilken arbeidsoppgaver den ansatte primært har i virksomheten din, og ikke utdanningstype eller stillingstype. Det er daglig leder som gjør en vurdering på hvilken yrkeskode som skal velges.

Hvis en ansatt endrer arbeidsoppgaver og du derfor må endre yrkeskode, kan du gjøre dette via “Lønn” > “Ansatte” > Klikk inn på den aktuelle ansatte og klikk “Rediger”.